Żabnica
Lophius Piscatorius
Żabnica – ma charakterystyczną, dużą głowę w porównaniu z resztą ciała. Spłaszczona i powiększona głowa nadaje jej bardzo niepokojący wygląd, podczas gdy ciało wydaje się zwężone. Żabnica ma usta skierowane do góry z wystającą dolną szczęką i charakterystyczną serią bardzo ostrych zębów. Zarówno na zewnętrznej stronie szczęki, jak i na reszcie ciała znajdują się wypukłości. Żabnica ma kolor, który zmienia się od brązowego do oliwkowego z kilkoma akcentami fioletu, podczas gdy brzuch jest całkowicie biały. Przy długości 2 m może ważyć nawet 57 kg.
WYSTĘPOWANIE:
Atlantyk, Morze Śródziemnomorskie, Ocean Indyjski. Żyje na błotnistym lub piaszczystym dnie morskim, na głębokości 500 m, w pobliżu wybrzeży. Aby jak najlepiej się zamaskować, zakrywa się w dnie kopiąc je solidnymi płetwami piersiowymi.
ZASTOSOWANIE:
Mięso żabnicy jest niezwykle jędrne i bardzo chude. Żabnica używana jest do przygotowywania różnych rodzajów potraw, takich jak wyrafinowane zupy rybne i lekkie sosy lub jako dodatek do makaronów czy risotta. Wątróbkę żabnicy można wykorzystać do wypełnienia delikatnych grzanek, które doskonale sprawdzą się jako przystawka. Żabnica bardzo dobrze nadaje się jak główne danie – jest idealna do smażenia czy pieczenia.
NASZA OFERTA:
- Żabnica – ogon 1000-2000,
- Żabnica – ogon 2000+.
Wartości odżywcze
100g
Energia
64 kcal
Białko
15,80 g
Tłuszcz
0,50 g
Węglowodany
0,00 g
