Dorada (Seabream)
Sparus aurata
Dorada (seabream) – ma srebrzysty kolor, ciemniejszy na grzbiecie, biały brzuch i spłaszczone boki. Między oczami ma szeroką, charakterystyczną złocista pręgę. Jej mięso jest białe i chude.
WYSTĘPOWANIE:
Morze Śródziemne i częściowo Ocean Atlantycki. Połowiana i hodowana głównie w Grecji, Turcji, Hiszpani i we Włoszech.
ZASTOSOWANIE:
Dorada to z pewnością jedna z najsmaczniejszych ryb, która jest ceniona na wyjątkowy smak swojego mięsa. Podczas obróbki termicznej długo zachowuje sprężystość oraz wilgoć. Ma delikatny smak, posiada niewielką ilość, łatwych w usunięciu ości. Jest niezwykle uniwersalna w kuchni – dzięki minimalnej ilości dodatków można w pełni cieszyć się naturalnym smakiem tej pysznej rybu. Można ją piec, grillować, smażyć lub gotować. Stanowi popularny składnik sushi.
NASZA OFERTA:
- filety – 100-140g, 140-180g
- cała lub patroszona – 200-300g, 300-400g, 400-600g, 600-800g, 800-1000g, 1000+g
Wartości odżywcze
100g
Energia
115 kcal
Białko
16,5 g
Tłuszcz
5,5 g
Węglowodany
0,00 g
