Dorada (Seabream)

Sparus aurata

Dorada (seabream) –  ma srebrzysty kolor, ciemniejszy na grzbiecie, biały brzuch i spłaszczone boki.  Między oczami ma szeroką, charakterystyczną złocista pręgę. Jej mięso jest białe i chude.

WYSTĘPOWANIE:
Morze Śródziemne i częściowo Ocean Atlantycki. Połowiana i hodowana głównie w Grecji, Turcji, Hiszpani i we Włoszech.

ZASTOSOWANIE:
Dorada to z pewnością jedna z najsmaczniejszych ryb, która jest ceniona na wyjątkowy smak swojego mięsa. Podczas obróbki termicznej długo zachowuje sprężystość oraz wilgoć. Ma delikatny smak, posiada niewielką ilość, łatwych w usunięciu ości. Jest niezwykle uniwersalna w kuchni – dzięki minimalnej ilości dodatków można w pełni cieszyć się naturalnym smakiem tej pysznej rybu. Można ją piec, grillować, smażyć lub gotować. Stanowi popularny składnik sushi.

NASZA OFERTA:
  • filety – 100-140g, 140-180g
  • cała lub patroszona – 200-300g, 300-400g, 400-600g, 600-800g, 800-1000g, 1000+g

Wartości odżywcze

100g

Energia

115 kcal

Białko

16,5 g

Tłuszcz

5,5 g

Węglowodany

0,00 g