Pagrus (Dorada różowa)

Pagrus pagrus

Pagrus –  różowy kuzyn dorady. Pagrus osiąga długość ciała do 70 cm, a jego masa dochodzi do ok. 6 kg. Pagrus ma charakterystyczna barwę – rudobrązowa, często z pomarańczowym odcieniem, brzuch jaśniejszy, natomiast płetwy różowo-pomarańczowe. Posiada owalne, bocznie ścieśnione ciało o stromo opadającym profilu głowy, ostro zaginającym się powyżej oczu.

WYSTĘPOWANIE:
Ocean Atlantycki, Indyjski i zachodnia część Oceanu Spokojnego.

ZASTOSOWANIE:
Pagrus to jedna z najszlachetniejszych ryb, która jest ceniona na wyjątkowy smak swojego mięsa. Ma chude, lekkostrawne mięso o subtelnym morskim smaku i aromacie. Posiada duże ości, niezwykle łatwe do usunięcia, przez co jego mięso jest wprost uwielbiane przez dzieci.  Pagrus idealnie nadaje się do upieczenia w soli lub na warzywach, smażenia czy grillowania. Doskonale sprawdzi się również na surowo, w ceviche, crudo, carpaccio, sushi.

NASZA OFERTA:
  • Pagrus 600/800

Wartości odżywcze

100g

Energia

115 kcal

Białko

16,5 g

Tłuszcz

5,5 g

Węglowodany

0,00 g