Sardela
Engraulis Encrasicolus
Sardela – to mała, podłużna ryba. Na brzuchu i bokach koloru srebrnego, z tyłu niebieskie z zielonymi odcieniami. Mają małą główkę z dużym okiem. W dolnej szczęce, która jest krótsza, sardele mają małe zęby. Posiadają łatwo usuwalne łuski. Mierzą od 6 do 10 cm (maksymalnie 20 cm). Żyją do 4 lat.
WYSTĘPOWANIE:
Północno-wschodni Atlantyk, po wybrzeża Afryki, Morze Śródziemne. Sardele, podobnie jak sardynki, żyją w wielkich ławicach.
ZASTOSOWANIE:
Mięso sardeli charakteryzuje się bardzo intensywnym smakiem. Sardele nadają się do spożycia w postaci smażonej, która wzmacnia ich ostry smak – należy jednak uważać, aby smażyć je w niezbyt wysokich temperaturach. Bardzo dobrze smakują duszone, pieczone w bułce tartej lub marynowane w cytrynie. Zakonserwowane sardele zarówno w oleju, jak i w soli znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Niewielka ilość posiekanych filetów z anchois wzbogaca smakiem wiele włoskich przepisów, szczególnie w przypadku dań z makaronu, jak pizzy.
NASZA OFERTA:
- Sardela europejska