Małże św. Jakuba (Przegrzebki)

Pecten maximus

Małże św. Jakuba (przegrzebki) – jadalne małże nitkoskrzelne z rodziny przegrzebkowatych. Mają dwie muszlę o średnicy ok. 15 cm, w środku znajduje się biały mięsień i czerwony mlecz, zwany koralem.

WYSTĘPOWANIE:
Północno-wschodni Atlantyk (od północnej Norwegii, wzdłuż wybrzeży Europy, po Afrykę Północną), Morze Śródziemne, Adriatyk.

ZASTOSOWANIE:
We Francji je się zarówno białe mięso i mlecz, w USA wyłącznie białą część. Można je jeść smażone (zaleca się krótki czas smażenia) lub na surowo (wyjęte z muszli i oczyszczone, skropione cytryną, można je również zamarynować). Nadają się również do pieczenia, grillowania czy gotowania.

NASZA OFERTA:
  • Małże św. Jakuba mięso wiaderko 1kg,
  • Małże św. Jakuba z muszlą całe,
  • Małże św. Jakuba z połową muszli z koralem 1/2,
  • Małże św. Jakuba na połowie muszli Chile mrożone,
  • Małże Nowozelandzkie na połowie muszli 35/40 mrożone.

Wartości odżywcze

100g

Energia

69 kcal

Białko

12,06 g

Tłuszcz

0,49 g

Węglowodany

3,18 g