Małże św. Jakuba (Przegrzebki)
Pecten maximus
Małże św. Jakuba (przegrzebki) – jadalne małże nitkoskrzelne z rodziny przegrzebkowatych. Mają dwie muszlę o średnicy ok. 15 cm, w środku znajduje się biały mięsień i czerwony mlecz, zwany koralem.
WYSTĘPOWANIE:
Północno-wschodni Atlantyk (od północnej Norwegii, wzdłuż wybrzeży Europy, po Afrykę Północną), Morze Śródziemne, Adriatyk.
ZASTOSOWANIE:
We Francji je się zarówno białe mięso i mlecz, w USA wyłącznie białą część. Można je jeść smażone (zaleca się krótki czas smażenia) lub na surowo (wyjęte z muszli i oczyszczone, skropione cytryną, można je również zamarynować). Nadają się również do pieczenia, grillowania czy gotowania.
NASZA OFERTA:
- Małże św. Jakuba mięso wiaderko 1kg,
- Małże św. Jakuba z muszlą całe,
- Małże św. Jakuba z połową muszli z koralem 1/2,
- Małże św. Jakuba na połowie muszli Chile mrożone,
- Małże Nowozelandzkie na połowie muszli 35/40 mrożone.
Wartości odżywcze
100g
Energia
69 kcal
Białko
12,06 g
Tłuszcz
0,49 g
Węglowodany
3,18 g
